Woontrends 2024-2025: natuurlijk, minimalistisch of juist kleurrijk!

Wat zijn de woontrends van dit jaar? En hoe kunt u die vertalen naar uw eigen interieur? Als we straks weer vaker en langer binnen zijn, willen we ons immers koesteren in een knusse, sfeervolle omgeving.

bankstel met twee groene planten ernaast in Deense stijl

Daarom hebben we de belangrijkste trends voor u op een rij gezet. Er is voor elk wat wils. Of u nu van rustig design houdt of juist kleurrijk bent. Of u een echte trendsetter bent of enkel inspiratie wilt opdoen om met wat details de woonkamer te 'pimpen'.

Duurzaamheid als inspiratie
Een trend die zich binnenshuis steeds verder ontwikkelt, is die van duurzame meubelen en accessoires. Uiteraard worden hiervoor vooral milieuvriendelijke materialen en producten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan bamboe en biologisch katoen, maar ook aan leuke vintage-meubeltjes van de kringloop. Niet alleen veel beter voor het milieu, maar ook lekker eigenwijs, waardoor uw huis een unieke uitstraling krijgt.

Deze trend gaat vaak samen met rustige, natuurlijke kleuren zoals beige en grijs. Tegen zo'n neutrale achtergrond komen bijzondere en kleurrijke accessoires geweldig tot hun recht, als kunstwerken in een museum. Meubels in organische vormen passen ook goed bij dit woonbeeld, evenals – uiteraard – groene planten. Of het nu een 'ouderwetse' ficus of sanseveria is of een exotische palm.

Scandinavië, Japan of allebei?
De Scandinavische stijl is eigenlijk nooit echt verdwenen. Liefhebbers van minimalisme weten de ontwerpen van Deens, Zweedse, Noorse en Finse designers al decennia te waarderen. Grappig detail: vanwege de rustige kleurstellingen gaat de Scandinavische stijl goed samen met de duurzaamheidstrend. Wel vallen de zilverkleurige accessoires dit jaar op, die trouwens opvallend vaak organische vormen hebben.

Wie het net iets exotischer wil zonder aan subtiliteit in te boeten, kiest voor inspiratie uit Japan. Ook hier hebben de belangrijkste grote vlakken meestal een rustige tint zoals wit, beige, crème, bruin of grijs. Deze stijl is geometrisch, vaak met rechte hoeken en stevige contrastlijnen in donkerbruin of zwart. Zoekt u het beste van beide werelden? Kies dan voor de zogenoemde Japandi-stijl, een aangename blend tussen het verre oosten en het koele noorden.

Kleur bekennen
Waar kaders zoals deurposten en raamkozijnen in de afgelopen jaren vooral waren afgestemd op de grotere vlakken zoals muren en vloeren, mogen ze anno 2024 juist weer kleur bekennen en contrasteren. Denk bijvoorbeeld aan diep donkerrood, een warme okertint of juist nachtblauw. Wie durft, pakt (ook) kleinere vlakken aan, zoals bijvoorbeeld pilaren of de deuren zelf.

Wilt u het kleurrijker? Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden! Zo is bijvoorbeeld colour blocking bezig met een comeback. Bij deze stijl uit de jaren '60 combineert u twee contrasterende of tegengestelde kleuren met elkaar, waarbij u niet schroomt om grote vlakken te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een paarse bank op een geel kleed of groene muren met rode gordijnen. Niet weggelegd voor iedereen, maar wel heel vrolijk!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag